Руският политически карикатурист и сатирик Сергей Йолкин е напуснал родината си

...
Руският политически карикатурист и сатирик Сергей Йолкин е напуснал родината си
Коментари Харесай

Руски карикатурист и критик на Путин избяга в България

Руският политически карикатурист и сатирик Сергей Йолкин е напуснал родината си Русия и е потърсил е леговище в България. За това заяви самият той в профила си във Facebook.

„ Все отново напуснах Русия. Митничарят не искаше да ме пусне като Лао Дзъ*, само че в този момент съм в България. Бъдещето е мъгливо “, написа Йолкин.

Много публицисти и деятели напуснаха Русия, откакто Кремъл наложи строги рестрикции върху медиите и гражданските свободи, особено след началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари.



Йолкин е световно известен със своите остри карикатури, които осмиват политическите действия на съветското държавно управление и показват редица обществени проблеми в Русия и други някогашни републики на Съюз на съветските социалистически републики. Неговите творби са оповестени в редица западни медии.

Владимир Путин е измежду най-любимите персонажи в творбите на Йолкин. Рисува го най-често с огромен нос, макар че това не е отличителна характерност на физиономията на съветския президент. Много от феновете на създателя се възхищават от смелостта му да разгласява изображения, злепоставящи Путин. 

 

Cognitive disfunction in action

Cartoon by Sergey Elkin
— Alexander Khrebet/Олександр Хребет (@AlexKhrebet)
Сергей Йолкин е добре прочут и на българската аудитория – негови карикатури са публикувани в сатиричното издание „ Прас-прес “. Роден е през 1962 година във Воркута, където стартира да рисува от най-ранно детство. Завършва архитектура и в началото работи в областта на градоустройството, само че през 1999 година се преквалифицира като професионален карикатурист.

Година след нашествието в Крим през 2014 година е основан късият анимационен филм по негови карикатури – „ Ирония на ориста или Честит Крим! “

След началото на войната в Украйна съветските управляващи постановиха ограничения, които задължават медиите и блоговете да разгласяват единствено информация, съвпадаща с формалната държавна позиция за протичащото се в Украйна. Сред условията е съветските дейности да бъдат наричани „ специфична военна интервенция “ - термините „ война “ или инвазия са неразрешени и могат да " завоюват " на употребяващите ги присъда от до 15 затвор.  

* Препратката към Лао Дзъ е поради легендата по какъв начин поражда книгата " Дао Дъ Дзин ", която съхранява концепциите на Даоизма. Историята е, че Лао Дзъ емигрира, когато китайската династия Джоу стартира да се разпада. За да го пусне, митничарят на границата първо пита дали носи благосъстояния. Когато схваща, че пасажерът няма полезности, само че е влъхва, стражът  иска от философа да му показа концепциите си, тъй като " Не бива знанието като скъпа вещ да се измъква! ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР